Nieuws

13 okt

Groen Energielabel versnelt en verhoogt de woningverkoop

Bron: Tias.edu

Ook het nieuwe definitieve energielabel laat haar groene sporen na op de transacties op onze koopwoningmarkt. Een ongunstig G-label verlaagt de prijs met 16 duizend euro, terwijl een gunstig A-label juist ruim 6 duizend euro prijspremie oplevert, beiden ten opzichte van het gemiddelde D-label.

Onderzoekers van het TIAS VastgoedLAB onderzoeken al ruim 4 jaar de effecten van het energielabel op de koopwoningmarkt. In januari van dit jaar is dit label vervangen door een nieuwe generatie labels die op grote schaal in de woningmarkt worden toegepast. Zo is bijna driekwart van alle onderzochte woningtransacties uit het tweede kwartaal van 2015 voorzien van een energielabel. Zodoende onderzochten de onderzoekers 13.370 gelabelde NVM-transacties, grootschalig cijfermateriaal waaruit bleek dat gunstige energielabels (A en B) de transactieprijs verhoogden en de verkoop wisten te versnellen.
 


Figuur 1: prijs-effect per labelcategorie Q2 2015

“Uiteraard kan het goede nieuws dat een woning zuinig te verwarmen is rekenen op een prijspremie. De gebruikskosten van de woning zijn immers lager, waardoor de woning waardevoller wordt voor de eigenaar. Het label zorgt ervoor dat deze informatie voor de verkoop uit breed bekend wordt en dat is een belangrijke stap in de bewustwording ten aanzien van ons energieverbruik in de vastgoedmarkt,” zegt prof.dr. Dirk Brounen, de onderzoeksleider in dit project.
Verkoopsnelheid

De prijseffecten van dit nieuwe label zijn vergelijkbaar met die in het voorgaande kwartaal (kwartaal 1 2015). Zo is prijspremie voor een groen A-label gedaald van €7.072 (eerste kwartaal 2015) naar €6.522. Anderzijds, is de rode prijskorting voor het G-label opgelopen van €13.952 tot €16.125. Naast deze invloed op de prijs, keken de onderzoekers ook naar het effect op de verkoopsnelheid. Figuur 2 laat zien dat gunstige energielabels de verkoop versnellen, met 48 dagen gemiddeld onder de A-labels. Naarmate het label rood kleurt, loopt deze verkooptijd echter op, en zo kost de verkoop van rood-gelabelde woningen bijna 90 dagen langer dan gemiddeld.
 


Figuur 2: effect van energielabel op verkooptijd

“Het nieuwe energielabel lijkt haar plaats in de woningmarkt te hebben gevonden” aldus Brounen. “Nu bijna driekwart van alle transacties voorzien is van het label is de totale prijsimpact van het label in belang gegroeid. Steeds meer kopers en verkopers herkennen de waarde van de informatie die het label heeft ten aanzien de toekomstige energiekosten van hun woning en prijzen dat bij de aankoop al in”.
Over het onderzoek

De onderzoekers volgen de effecten van het energielabel op de koopwoningmarkt op kwartaalbasis en beschikken hiervoor over de transactiecijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en de energielabel informatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De prijseffecten worden bestudeerd op basis van een gevalideerd onderzoekmodel zoals beschreven in “On the economics of energy labels in the housing market” van Brounen en Kok en gepubliceerd in de Journal of Environmental Economics and Management 2011.

Naam

Adres

Postcode

Woonplaats

Telefoon

E-mail

Vraag/opmerking
Ik wil graag meer informatie over Maatwerkadvies Energiebesparing
Ik wil graag meer informatie over Energielabel woningen
Ik ga akkoord met de Algemene voorwaarden